Wet Kwaliteitsborging (Wkb)
U moet in sommige gevallen iemand inhuren voor het bouwtoezicht, een kwaliteitsborger. En u moet dit melden bij de gemeente. Dit heet een Melding Wet kwaliteitsborging (Wkb-melding). Dit gaat via het Omgevingsloket. Doe de Wkb-melding minimaal 4 weken voor de start van het werk.
Op dit moment is alleen voor nieuwbouw van eenvoudige bouwwerken, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden een Wkb-melding nodig. Zorg er dan voor dat u de kwaliteitsborger op tijd inhuurt. Deze beoordeelt eerst het bouwplan. En daarna kunt u de melding doen. Aanbieders van kwaliteitsborging kunt u vinden op de website van het ministerie.
Melding Kwaliteitsborger
U kunt de melding zelf doen, maar iemand anders mag dit ook voor u doen. Bijvoorbeeld de kwaliteitsborger. Bij de Wkb-melding stuurt u de volgende informatie mee:
- naam kwaliteitsborger
- welk instrument de kwaliteitsborger gebruikt. Dat is de methode van de kwaliteitsborger, waarin onder andere staat hoe de kwaliteitsborger werkt. Er staat ook in hoe hij contact met u houdt en wat u kunt doen als u het niet eens bent met de kwaliteitsborger.
- een risicobeoordeling. De kwaliteitsborger moet letten op de Bijzondere lokale omstandigheden kwaliteitsborging.
- een borgingsplan. Hierin staat bijvoorbeeld wie het bouwwerk keurt en wanneer.
Als er tijdens de bouw nieuwe risico’s optreden, kan de gemeente vragen om extra informatie.
Bijzondere lokale omstandigheden
De onafhankelijke kwaliteitsborger zorgt dat uw bouwplan voldoet aan de regels zoals het omgevingsplan en bestemmingsplan, maar ook aan de bijzondere lokale omstandigheden. Voor Heerlen zijn dit:
- Mijnschade en mijnbouw
De mijnbouw heeft effect op onze bodem. Bekijk hiervoor de pagina over mijnschade. - Grondopbouw en waterstand
Onderzoek de bouwlagen en waterstand. Bekijk hiervoor de pagina bodeminformatie. - Explosieven
In de grond liggen nog niet gesprongen oorlogsresten. Bekijk hiervoor de pagina (volgt nog) - Archeologie
Als een bedrijf graafwerkzaamheden uitvoert, kan archeologisch materiaal in de grond zitten. Archeologisch onderzoek is soms nodig. Bekijk hiervoor de pagina over Archeologie. - Risicokaart
De Provincie Limburg heeft alle risicosituaties in de leefomgeving in kaart. Denk bijvoorbeeld aan transportroutes van gevaarlijke stoffen aangegeven. Bekijk de kaart op de website van de provincie.