De inhoud is geladen.

Logo gemeente Heerlen
Logo gemeente Heerlen

Erfgoedjaar

Erfgoedjaar 2025

In 2025 staat Heerlen in het teken van haar rijke geschiedenis en veelbelovende toekomst. Het gonst hier namelijk van de boeiende verhalen… Uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen of uit een recenter verleden; verhalen uit ‘de koel’ of uit de roerige jaren ’80 bijvoorbeeld. Al deze tijdlijnen vormen de inspiratie voor de evenementen en activiteiten waarmee het Erfgoedjaar wordt gevierd.

Erfgoedjaar 2025

Het Jaar van het Heerlens erfgoed is in volle gang. Sinds de aftrap eind vorig jaar hebben een hoop bijzondere gebeurtenissen en persoonlijke verhalen al als basis gediend voor de meest uiteenlopende evenementen en activiteiten. En er valt nog genoeg te vertellen! De komende maanden gaan weer andere Heerlenaren aan de slag met het interessante verleden van onze stad, wat leidt tot nieuwe tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen. 

Toekomstige activiteiten  

Hieronder vindt u een actueel overzicht van evenementen en activiteiten die het Jaar van het Heerlens erfgoed vormgeven. Het verleden zicht- en beleefbaar maken in het heden is de rode draad die door het programma loopt. Deze pagina wordt wekelijks bijgewerkt. Kijk dus regelmatig opnieuw naar de lijst met activiteiten. 

Bekijk het programma ↓

Het programma van het Erfgoedjaar

  • Historie van de wijk: Zeswegen / Nieuw Husken

    Datum:   tot

    Locatie:
    Zeswegen / Nieuw-Husken

    Leerlingen van basisschool De Wegwijzer duiken de wijk in om de historie van Zeswegen / Nieuw Husken te ontrafelen.

    Onderwijs
  • De Kopsalon - Tijdnood (maart/april/mei)

    Datum:   tot en met

    Dit jaar, in 2025, vieren we onze vrijheid die tachtig jaar geleden zwaar is bevochten. De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels zo ver achter ons dat het aantal mensen dat er nog over kan vertellen heel klein is. Hoog tijd om de verhalen vast te leggen.

    Podcast
  • Legacy Seekers

    Datum:   tot

    Locatie:
    Hoensbroek-Centrum

    Leerlingen van het Broeklandcollege brengen de geschiedenis van hun stad tot leven in een cultureel erfgoedproject!

    Tentoonstelling

Subsidie aanvragen 

Heeft u ideeën die passen bij het Erfgoedjaar? Dan kunt u misschien subsidie krijgen. Laat ons weten wat uw idee is. Iedere Heerlenaar kan meedoen. U kunt alléén iets organiseren of samen met een vereniging, buurtorganisatie, school of bedrijf.

Subsidie aanvragen

Wat is erfgoed en waarom is het belangrijk?

Erfgoed wordt vaak omschreven als onze erfenis van het verleden, waarmee we leven in het heden. Deze erfenis geven we door aan toekomstige generaties, zodat zij er ook van kunnen leren, het kunnen bewonderen en ervan kunnen genieten. Erfgoed is dus iets wat u erft. Het draagt bij aan uw identiteit en verbindt de gemeenschap. Het vertelt iets over waar we vandaan komen, wie wij zijn, en hoe we ons ontwikkelen. 

Er is immaterieel erfgoed en materieel erfgoed. Wat is het verschil?

  • Immaterieel erfgoed is erfgoed dat niet aangeraakt kan worden, bijvoorbeeld tradities, verhalen, liederen, rituelen, talen en kennis over oude beroepen en ambachten.
  • Materieel erfgoed kan wel aangeraakt worden, zoals gebouwen, kunstwerken en collecties. Materieel erfgoed is weer onderverdeeld in twee groepen, dit zijn roerend erfgoed en onroerend erfgoed. Roerend erfgoed is verplaatsbaar en onroerend erfgoed niet.

Voorbeelden van erfgoed zijn:

  • Het Romeins badhuis is het oudste stenen gebouw van Nederland
  • Ontwikkelingen en bouwprojecten in Heerlen voor groei en diversiteit van de stad
  • Tradities, muziek en dans

Wat voor een initiatief kan ik aandragen?

Kom met een goed idee dat in het teken staat van het Heerlens erfgoed en aansluit op de thema’s: Romeinen, Ridders en Rovers, Mijntijd, de Transitiejaren en de toekomst.

We roepen u op om uw versie van Heerlen in de spotlight te zetten. Denk aan familieverhalen en anekdotes, een muziekstuk of uw mening over ons Erfgoed in een debat. Maar bijvoorbeeld ook een evenement. Denk aan een dance-battle in de voormalige mijnschacht, een verhalenwedstrijd, een gabberfeest in de Royal of een historische wandeling in uw wijk. Laat vooral uw creativiteit spreken!  

Welke culturele- en erfgoedinstellingen doen mee?

In SCHUNCK, Parkstad Limburg Theater, De Nieuwe Nor, Kasteel Hoensbroek, het Romeins museum, het Nederlands Mijnmuseum, Filmhuis De Spiegel en het Cultuurhuis Heerlen komt het verhaal van Heerlen in 2025 tot leven. Maar ook tijdens onze evenementen zoals de week van de amateurkunsten, Cultura Nova, Booch! en bijvoorbeeld Schrit_tmacher. En ook voor scholen komen er educatieve programma's. Deze volgen rond september.

Kan ik een subsidie krijgen voor een activiteit?

Ja, dat kan. Er zijn twee mogelijkheden. Subsidie voor: 

  • een activiteit tot 1000 euro 
  • een activiteit tussen de 1000 en 5000 euro. 

Bekijk de informatie over de aanvraag